Hoppa till innehåll

Orsaker till kvinnligt håravfall 

Kvinnligt håravfall

Kvinnligt håravfall skiljer sig i stor utsträckning från det håravfall som män råkar ut för. Det beter sig annorlunda, och det ser annorlunda ut. Dessutom har det håravfall som drabbar kvinnor andra bakomliggande orsaker än manligt håravfall.

När män tappar håret beror det ofta på ärftliga faktorer, så kallat genetiskt håravfall. Även kvinnor kan råka ut för genetiskt håravfall. När kvinnor drabbas av håravfall beror det dock ofta på en kombination av många olika faktorer. Här ska vi gå igenom dessa så att du kan känna igen dem.

Stress som bakomliggande orsak till kvinnligt håravfall

Stress är en av de vanligaste orsakerna till kvinnligt håravfall. Vid traumatiska upplevelser kan hårsäckarnas växtfaser förändras. Exempel på tillfällen då stressrelaterat håravfall kan uppkomma är t ex vid psykisk stress, olika typer av kraftiga infektioner, komplicerade operationer och födslar. Händelser som försätter kroppen i ett stresstillstånd kan uppfattas som psykiska trauman av kroppen. Vid sådana händelser sätts hårsäckarna i en vilofas och detta leder till att hårstråna börja trilla av. 

Sköldkörtelns inverkan på håret

Även probleml med sköldkörteln kan leda till kvinnligt håravfall. Sköldkörteln är en av de mest betydelsefulla körtlarna som vi har i kroppen. Den är placerad på strupen och producerar hormonerna T-3 och T-4. Dessa hormoner styr flera viktiga funktioner i kroppen, och de har stor inverkan på bland annat hud- och hårkvalitet. Sköldkörtelrelaterade problem är betydlig vanligare hos kvinnor än hos män.

Hormonernas inverkan på kvinnligt håravfall

Graviditer, klimaktieret och användande av p-piller är tre välkända bakomliggande orsaker till kvinnligt håravfall. Hormonernas påverkan under klimakteriet beror på den minskade mängden östrogen som en kvinna får i kroppen. Östrogen har en stor inverkan på flera organ och den minskade mängden östrogen kan leda till att håret växer sämre och blir tunnare. Denna hormonpåverkan under klimakteriet kan även leda till håravfall.

Det är även vetenskapligt belagt att p-piller kan ha inverkan på hårets kvalitet. Det är inte p-pillren i sig, utan framförallt vid byte av p-piller som kvinnor kan drabbas av försämrad hårkvalitet. Ett annat tillfälle då hormonerna spelar in på kvinnligt håravfall är efter en graviditet. Under graviditeten brukar hårsvallet vara tjockare än vanligt. När barnet väl fötts återgår kroppen till den vanliga produktionen av hormoner och då kan man uppleva håravfall. 

Vitaminbrist

Anemi, dvs. blodbrist, leder ofta till håravfall. Tillståndet uppkommer pga järnbrist, något som är mycket vanligt förekommande hos kvinnor. Även B-vitaminbrist är en orsak till håravfall. B-vitaminbrist uppstår bland annat vid ett för litet intag av fisk, kött och grönsaker

Kom till rätta med kvinnligt håravfall

För att komma tillrätta med håravfallet behöver du behandla roten till problemet. Det första steget är att reda ut varför du drabbats. Ett blodprov hos doktorn kan ge svar på om du lider av brist på någon vitamin eller har hälsorelaterade problem eller sjukdomar som kan vara grunden för håravfallet. En varierad och näringsrik kost är grundläggande för hårets hälsa. Likaså är det viktigt att stressa ned och att ta hand om det psykiska välmåendet.

Om du inte kommer tillrätta med håravfallet är hårtransplantation en permanent lösning. Vår idé är att samla de bästa erbjudandena så att du får ett bra hårtransplantation pris. Kontakta oss för offerter, en fri konsultation eller mer information!