Hoppa till innehåll

Hur går det till att få ett hårimplantat?

Vad du kan förvänta dig och hur du förbereder dig

Är du i behov av att göra en hårtransplantation? En av de första saker du förmodligen vill ta reda på innan du får ett hårimplantat är hur det fungerar. Då är bra för dig att få veta vad du kan förvänta dig och hur processen ser ut.

Vi bad en expert på hårtransplantationer, Vitor Miguel Fabião, att förklara för att se till att du är 100 % förberedd.

Nedan kan du läsa om vad du kan förvänta dig före, under och efter du får din hårtransplantation.

3 dagar behandling

All-Inclusive

Ackrediterade kliniker

8 timmars procedur

Få en kostnadsfri konsultation av en ackrediterad klinik idag

Hårtransplantationen dag för dag

Undrar du hur det går till att få ett hårimplantat? Här finns svaret, vi beskriver hela processen på väg mot att du får tillbaka håret.

Hårtransplantationer online-konsultation

I det här steget handlar det om att hitta en klinik som passar dig och din budget.

När du behöver rådgivning om orsaker till och behandling av ditt håravfall är det första steget en online-konsultation med en hårtransplantationsklinik. Du kan få rådgivning online hos flera kliniker innan du bestämmer dig. Här på hårtranpsplantation.com förmedlar vi kontakt med flertalet kliniker som gör hårimplantat.
Så här går det till:
Du fyller i vårt korta frågeformulär. Här svarar du på frågor om omfattningen av ditt håravfall, om du gjort tidigare hårförlängning, din hårfärg etc. Få kontakt med en av våra experter: du kommer att kopplas ihop med en av våra experter via WhatsApp, Facebook Messenger eller Telegram. Vi behöver foton av din hårbotten som vi kan dela med klinikerna, liksom dina förväntningar. Schemaläggning av ett online-konsultation med kliniken: Vi presenterar dig för de kliniker du väljer.
Under online-konsultationen: 

En rådgivning online med klinikens patientrådgivare tar cirka 30 minuter och genomförs genom säker videochatt.

Tillsammans går ni igenom svaren du gett i frågeformuläret samt dina bilder för att hitta ytterligare relevant information hur det går till när du får ett hårimplantat. Patientrådgivaren berättar också om olika hårtransplantationstekniker som FUT, FUE, DHI samt de alternativ som inte är kirurgiska.

Baserat på onlinekonsultationen kommer du att få en icke bindande offert från kliniken. Sedan är det upp till dig att fundera på vilket alternativ som du känner att passar dig bäst.

Resa till kliniken

All-inclusive paket

Hårtransplantationskliniker som är anslutna till oss erbjuder alltid allomfattande paket för dig. Detta inkluderar att bli upphämtad vid tåget eller flygplatsen, samt boende på hotell. Att transplantera hår är vanligtvis en 3-dagars process med en inledande rådgivning på plats, sedan hårtransplantationsdagen samt en klinisk tvätt dagen efter.
Försiktighetsåtgärder och instruktioner att följa 1-2 veckor innan ingreppet:
 • Använd inga blodförtunnande eller antiinflammatoriska läkemedel två veckor före operationen, rådgör med din husläkare.
 • Du behöver sluta ta eventuella vitamintillskott 14 dagar före den planerade operationsdagen.
 • Ingen rökning eller alkoholkonsumtion veckan innan operationen eftersom de kan påverka läkningstiden.
 • Massera din hårbotten i 10-30 minuter dagligen under veckan innan operationen för bättre blodcirkulation.
Prata med oss på Messenger eller Whatsapp

Dagen innan du får ditt hårimplantat

Rådgivning på hårkliniken

Dagen före hårtransplantationsproceduren besöker du kliniken och träffar den aktuella läkaren för att prata igenom ingreppet. Under detta samråd kommer läkaren att inspektera ditt hår och tillsammans med dig bestämma givarområdet. Se till att få svar på de frågor du har så att du känner dig 100% bekväm innan det är dags att transplantera håret.
Försiktighetsåtgärder 24 timmar innan du får ditt hårimplantat
 • Tvätta håret ordentligt med vanligt hårschampo och balsam
 • Gå inte till frisören och klipp dig
 • Se till att du sover tillräcklig innan operationen
Få klinikernas bästa erbjudanden idag

Dagen du får ditt hårimplantat

Dags för din hår operation

Operationsdagen är äntligen här och proceduren pågår under några timmar. Det är bra att kunna slappna av under tiden du väntar på instruktioner från din kirurg. Beroende på vilket typ av ingrepp du har valt så kan förberedelserna skilja sig något. Nedanstående tidslinje ger en allmän översikt över vad du kan förvänta dig.
Förberedelser för att du ska få hårimplantat
 • Se till att endast äta en lättare måltid timmarna före ingreppet.
 • Undvik konsumtion av kaffe eller koffeinhaltiga drycker för minskad blödningsrisk.
 • Använd inga hårprodukter i ditt hår och rengör hårbotten ordentligt.
 • Vid urringning rekommenderas före och efter operationen för att undvika irritation.

Vad du kan förvänta sig under dagen för din hår operationen

1. Rita ut hårfästet
På operationsdagen kommer sjuksköterskor och annan personal att hjälpa dig till rummet där operationen genomförs. De kommer vidare att kräva att du byter till desinficerad klädsel som tillhör kliniken. En markeringspenna fylld med alkoholbaserat bläck används för att rita gränserna för hårfästet. Du ska sedan godkänna det utritade hårfästen innan det är dags att transplantera hår.
2. Rakning
Rakning är inte en avgörande faktor för alla hårtransplantationsmetoder. Det beror alltså främst på vilken metod du har valt. En annan avgörande faktor är det totala antalet transplantat som behövs. Till exempel, om du nöjer dig med Follicular Unit Transplantation (FUT), kommer läkaren att raka remsan som ska skäras för att förbereda håruttaget. Med Follicular Unit Extraction (FUE-metoden) eller varianten direkt hårimplantation (DHI) kommer läkaren att avgöra om det är nödvändigt med rakning. Värt att nämna är att rakning innan ett ingrepp för hårimplantat minskar risken för infektion.
3. Lokalbedövning
Det är viktigt att veta att lokalbedövning kan behöva ges innan din man inleder arbetet med ditt hårimplantat. Kirurgen kommer att bestämma vilka områden de behöver bedöva i anslutning till givarområdet. Dessutom kan lokalbedövningen administreras i regionerna runt området där eventuella snitt kommer att göras.
4. Utvinning av hårsäcksgrupper (follikulära enheter)
Det är viktigt att du känner till att hår kan extraheras från andra delar av kroppen än huvudet. Detta beror helt på tunt hår du har på ditt huvud. Vid FUT-proceduren kommer remsan att skäras ut från din hårbotten. Vid vissa FUE-varianter används vanligtvis en mekanisk stans för att isolera hårstrån som extraheras. Efter isoleringen extraheras transplantaten individuellt med en steriliserad tång. Om området där du är tunnhårig eller kal är stort, kan läkaren ta bort mer hår från ett givarområdes. Omedelbart efter extraktionen hålls håret i en petriskål fylld med en HypoThermosol-lösning.
5. Separera hårsäcksgrupper (follikulära enheter)
Att separera follikulära enheter innebär att enskilda hår i en follikulär enhet separeras. Därefter placeras de i en HypoThermosol-lösning. Läkaren implanterar endast mindre enheter, med antingen ett eller två hårstrån. Syftet är att resultatet ska se naturligt ut. Denna del av processen tar upp till tre timmar.
6. Öppna kanaler
En mätnål eller ett mikrostorleks skalpellblad används för att göra punkteringar på hårbotten. Detta är nödvändigt för att öppna kanaler där implantatet kommer att göras. I DHI Choi-proceduren används en penna kombinerat med implantations- och snittsteget. Denna process tar högst tre timmar, beroende hur många snitt och öppna kanaler som krävs.
7. Plantera hår från hårsäcksgrupperna
En mätnål eller ett stålstorleks skalpellblad används för att göra punkteringar på hårbotten. Detta är avgörande för att öppna kanaler där implantatet kommer att göras. En penna används emellertid för att kombinera implantations- och snittstegen i DHI Choi-proceduren. Denna process tar högst tre timmar, beroende på antalet snitt och öppna kanaler som krävs.
Få en kostnadsfri konsultation med en ackrediterad klinik idag

Första dagen efter hår operationen

Klinisk tvättning

Dagen efter operationen behöver du göra ett återbesök på din hårklinik för tvätt av hårbotten. Sjuksköterskor börjar med att skölja hårbotten försiktigt med varmt vatten. Detta följs av applicering av en speciell lösning på blodprickarna för att underlätta processen att skölja bort dem.

Återhämtning när du fått ditt hårimplantat

De flesta patienter kommer att återgå till sitt normala arbete mellan 2 och 5 dagar efter en hår operation. Det är viktigt att känna till att när man gjort ett ingrepp för att transplantera hår så kan det skulle falla av under de första tre veckorna. Du kommer att börja uppleva ny tillväxt om några månader. De flesta rapporterar om ny tillväxt under det första halvåret.

Eftervård

 • Undvik att dricka alkohol, röka,  inta koffeinhaltiga drycker eller använda antiinflamatariska läkemedel under de första 7 dagarna efter operationen 
 • Du kan behöva sova lutad i 45 grader vinkel under en vecka efter operationen för att undvika svullnad
 • Undvik mycket kalla eller varma duschar de första 2 dagarna efter operationen
 • Undvik tryck mot hårbotten i samband med hårtvät tunder ett par veckor efter operationen. 
 • Häll inte vatten direkt på hårbotten för att undvika blåmärken och eventuell svullnad
 • Häll vatten försiktigt med en liten kopp under de första dagarna för att inte förstöra implantaten
 • Be om att få med steriliserat spray för daglig användning i hårbotten 3-4 dagar efter operationen
 • Använd inte hårtork eller annan värmebehandling under de första veckorna efter din operation
 • Undvik direkt solljus, se till att skydda skalpen om du är utomhus i solsken

Hur lång tid tar det innan man kan återfå hårväxt?

Från kirurgi till resultat

Efter att du har genomgått hårtransplantationskirurgi kan hårbotten få svullnader eller lätt inflammation runt snittet. Dessa svullnader är ett resultat av infektioner. De kommer att försvinna inom några dagar. Detta inträffar inom de första två till tre veckorna efter ingreppet, men långt ifrån alla märker av besvär.
Efter ett tag börjar du se några nya hårstrån växa på mottagarplatserna, du börjar få håret tillbaka. Vi hoppas att du har lärt dig vad som är viktigt att tänka på och att du fått svar på hur det går till att få ett hårimplantat. Kontakta oss med frågor eller för att boka en online-konsultation.
Få en kostnadsfri konsultation med en ackrediterad klinik idag

Kontakta oss via WhatsApp, Messenger eller Telegram