Hoppa till innehåll

Kvinnligt håravfall – ett tabubelagt ämne

håravfall

Manligt håravfall är ett ämne som det pratas mycket om. Höga vikar eller en kal fläck på hjässan upplevs kanske som besvärande för många män, men det är ett problem som man talar öppet om. Kvinnligt håravfall är däremot ett ämne som inte får lika mycket utrymme trots att upp till 40 % av alla kvinnor någon gång drabbas av problem med tunnhårighet.

Problem med håravfall verkar ha ökat under den första delen av 2000-talet. Forskare nämner miljöfaktorer, inflammationer och ökad stress som troliga orsaker till utvecklingen. Det finns både saker som du kan göra själv och medicinsk hjälp att få. En grundregel är att man inte bör vänta för länge med att sätta in åtgärder, därför är det bra att lära sig känna igen tecken på att man drabbats av håravfall.

Tecken på att du drabbats av håravfall

Kvinnligt håravfall brukar uppträda på ett annat sätt än när män tappar hår. Det ses ofta högre upp på hjässan och ger ett tunnare hår. Ett första tecken på att mer hår än vanligt tappas är att man upplever att det fastnar ovanligt mycket hår i hårborsten eller att hästsvansen känns tunnare. 

Vid telogent håravfall, då stora mängder hår faller av under en kortare tidsperiod kan kan man ofta hitta tussar av hår i golvbrunnen duschen. Ett annat tecken på håravfall kan vara att det ligger hår på kudden på morgonen. Om håravfallet pågått under en tid eller varit kraftigt plötsligt kan det uppstå kala fläckar.

Orsaker till kvinnligt håravfall

Vad är det då som orsakar kvinnligt håravfall? Det finns en mängd olika faktorer som kan ligga bakom problemet. Hormonella avvikelser, en rubbad sköldkörtelproduktion eller blodbrist är några exempel på sådana faktorer. Precis som män kan kvinnor drabbas av ärftligt håravfall. Om du drabbats av genetiskt håravfall är dock inte säkert att dina föräldrar är tunnhåriga då problemen kan “hoppa över” några generationer. Det kan alltså  vara så att din mormor eller farfars far var tunnhåriga.

Den vanligaste typen av håravfall hos kvinnor ät så kallat teologent effluvium. Det är en diffus typ av håravfall dar en stor mängd hår faller av under en kortare period. Teologent håravfall förekommer vid influensa och sjukdomar som covid 19.

Sök hjälp för din kliande hårbotten i tid

Om din skalp kliar är det en god idé att inte vänta för länge med att söka hjälp. Dina problem kan bero på mer allvarliga orsaker som kräver medicinsk expertis. Det är ovanligt, men stressrelaterat håravfall kan förväxlas med mer allvarliga tillstånd där behandling bör sättas in så snabbt som möjligt.

Om du drabbas av alopeci, dvs fläckvis håravfall, är det viktigt att behandling sätts in snabbt. Man räknar med att cirka 2 -4 % av alla människor på jorden drabbas av alopeci. Ställ inte en självdiagnos m du haft en kliande hårbotten i mer än ett par veckor utan boka en tid hos läkare.

Om håret inte börjar växa igen

Om du drabbats av problem med håravfall och ditt hår inte kommer tillbaka trots att du satt in åtgärder som ett ökat intag av vitaminer, nyttigare mat för att minska inflammationer eller mindfullness-övningar för att sänka stressnivåerna finns det hjälp att få i form av en hårtransplantation.

Många kvinnor väljer att göra en hårtransplantation i Turkiet, då kostnaden för en sådan är upp till 80 % lägre än på en klinik i Sverige. Det finns flera olika tekniker för hårtransplantation, men vanligen rekommenderas FUT-metoden vid kvinnligt håravfall. Kontakta oss så berättar vi mer!