Hoppa till innehåll

Vad är alopeci?

Alopeci

Alopeci är det medicinska namnet för håravfall och det finns flera varianter av det. Att lida av Alopeci är ofta psykiskt påfrestande och det kan drabba såväl kvinnor som män. Det kan röra sig om fläckvist håravfall, vilket går under namnet alopecia areata. Det pågår vanligtvis under en viss period och håret växer sedan ut igen. Alopeci kan vara ärftligt och klassas som en autoimmun sjukdom. De allra flesta som drabbas av detta är friska i övrigt och faktorer som miljö och psykisk stress kan vara utlösande faktorer för tillståndet.

Olika typer av alopeci

Det finns många typer av alopeci. Den variant som ger fläckvist håravfall kallas alopecia areata och uppstår oftast vid ung ålder. Sjukdomsförloppet är väldigt varierande och upp till hälften av de som drabbas återfår hårväxten inom ett år. Om du drabbas innan puberteten, om sjukdomen varar i mer än ett år eller om avfallet är mycket omfattande är utsikten för förbättring mycket osäker.

Håravfallet behöver inte enbart drabba håret på huvudet utan även hår på andra kroppsdelar. Om alopecin gör så att den drabbade tappar allt hår på huvudet kallas det alopecia totalis. Om det istället rör sig om håravfall på all kroppens hårväxt kallas det alopecia universalis. Det kan då påverka ögonbryn, skägg, ögonfransar, könshår och armhålor. I vissa fall kan också gropar i naglarna uppstå.

Androgen acopeli är en ärftlig typ av håravfall. Det beror dels på arv och dels på ökade androgennivåer, alltså manliga könshormoner. Det drabbar med tiden 75 % av alla män och 20 % av alla kvinnor. En annan typ av alopeci är alopecia mucinosa, vilket är ett sällsynt inflammatoriskt tillstånd. Det handlar om svampavlagringar och håravfallet kan både ske med och utan ärrbildning. Den här diagnosen ställs av en hudläkare som tar ett hudprov.

Finns det behandling för alopeci?

Att drabbas av håravfall är någonting som kan påverka självbilden otroligt mycket, men finns det någon behandling för tillståndet? Om du drabbats av fläckvis håravfall kan det vara klokt att vänta ett tag innan du behandlar det, då det inte alltid är permanent. Om problemet kvarstår finns det dock en del saker du kan göra för att avhjälpa problemet.

Många läkare rekommenderar kortisonkrämer eller ger kortisoninjektioner i det drabbade området. Det finns också en del läkemedel mot skallighet som kan användas. Du som har drabbats av stora fläckar eller har långvariga besvär kan dock ha svårt att hitta någon behandling, då de flesta har oönskade biverkningar eller helt enkelt inte fungerar. Problemet med många behandlingar är att de inte fungerar för alla.

Kan hårtransplantation hjälpa?

I vissa fall kan en hårtransplantation vara den enda vägen tillbaka till normal hårväxt. En sådan kan genomföras både i Sverige och utomlands, vanligtvis i Turkiet. För många är en hårtransplantation vägen tillbaka till ett normalt liv. Dock är det bra att först utreda om det är alopeci du lider av samt vilken typ av alopeci det handlar om innan du bestämmer dig.

Etiketter: