Hoppa till innehåll

Kan jag leva som vanligt med nytt hårimplantat?

nytt hårimplantat

Att göra en hårtransplantation innebär att du går igenom ett kirurgiskt ingrepp. Tiden direkt efteråt kommer du att behöva vara lite extra försiktig, speciellt under de första dagarna. Med FUE-metoden som blir allt vanligare så blir ingreppet mindre smärtsamt samtidigt som risken för ärr blir minimal. Det är trots detta viktigt att tänka på att följa instruktioner för eftervård som du får av hårkliniken.

Vid en hår operation genom FUE-transplantation så tar man ut hårsäckar en och en från bakhuvudet, ibland även från sidorna på huvudet. De områdena behöver sedan ca tre dagar för att läka. Samtidigt är det viktigt att under 1-2 veckor vara väldigt varsam med den del av huvudet dit hår har transplanterats. Den nya hårväxten är känslig i början och det är viktigt att håret kommer igång att växa.

Du behöver inte leva på ett helt annorlunda sätt med ett nytt hårimplantat. Men du behöver tänka på följande:

  • Skydda hårimplantaten från direkt solljus
  • Undvik ansträngning första tiden
  • Sov med resekudde runt nacken
  • Ta smärtstillande om du behöver
  • Skorporna ska sitta 10 dagar
  • Var noga med hygienen

Att få hårimplantat med FUE-metoden är relativt skonsamt

Du behöver känna till att metoden för att få ett nytt hårimplantat påverkar hur tid efteråt upplevs. Den s k FUT-metoden tar till exempel betydligt längre tid i anspråk för läkning eftersom man tar bort en remsa hud i bakhuvudet. Däremot är FUE relativt skonsam. Därför är det viktigt att väga in transplantationsmetoder i ditt val av klinik. En hårtransplantation har fördelen att det är en behandling som kan ersätta förlorat hår, vilket inte alternativa icke-kirurgiska behandlingar gör i samma utsträckning.

I stort sett kan du leva som vanligt efter att ha fått hår transplanterat. Det är dock viktigt att du är lite extra försiktig vid hantering av de områden på huvudet som berörs. Använd det schampo och de råd du får från hårkliniken så ska läkningsprocessen fungera bra. När du jämför kliniker och priser, tänk på att även ta reda på deras resultat, metoder och fråga om eftervård samt vad de rekommenderar.