Hoppa till innehåll

Jag är kvinna och tappar hår – kan jag få hjälp?

Kvinna som tappar hår

Att vara en kvinna som tappar hår är inte något ovanligt. För kvinnor är håret ofta en väldigt viktig del av identiteten. Många förknippar tunnhårighet med män, men många kvinnor lider i tysthet. Ofta letar man efter frisyrer för tunt hår som på ett naturligt sätt döljer att man tappar hår. När det till slut blir för uppenbart och till och med uppstår kala fläckar kan situationen kännas tröstlös.

Alla människor tappar hår, mellan 40-100 hårstrån om dagen är fullt normalt. Men om du tappar betydligt mer så att ditt hår blir uppenbart tunnare så är det viktigt att undersöka vad detta beror på. När män lider av hårförlust är det nästan uteslutande på grund av ärftliga orsaker, för kvinnor är det betydligt mer komplext. Det finns en mängd orsaker till att kvinnor förlorar hår. Bland annat kan ditt håravfall bero på någon av följande faktorer:

  • Svamp i hårbotten
  • Osunda dieter
  • Vitaminbrist
  • Genetiska faktorer
  • Hormoner
  • Sjukdom

Vilken behandling bör jag välja om jag tappar hår?

Kvinnor, precis som män kan få hjälp när de tappar hår. Det finns både medicinska behandlingar och mer permanenta behandlingar, som hårtransplantation. Ofta är det relevant att den behandling du väljer som kvinna leder till varaktig förbättring. Om du har större kala fläckar är det nästan uteslutande en hårtransplantation som är alternativet. Som kvinna är du sannolikt van att testa olika produkter och lösningar relaterat till ditt utseende. Många aktörer erbjuder olika mirakelkurer som ska vara verksamma för exempelvis håravfall.

Men det är viktigt att inte testa olika mediciner och kurer på egen hand utan att först utreda orsaken till att du tappar hår. Sedan kan du få hjälp med att få ett pris för hårtransplantation. Då får du även rekommendation kring behandling utifrån dina specifika förutsättningar. Med andra ord är det självklart att du som kvinna kan få hjälp, undersök dina möjligheter och ta hjälp för konsultation om dina besvär. Det finns bra hjälp att få.