Hoppa till innehåll

6 vanliga orsaker till håravfall

Orsaker till håravfall

Det finns flera orsaker till varför man plötsligt börjar tappa hår, det behöver inte röra sig om ärftligt håravfall. För det första ska du tappa ett visst antal hårstrån varje dag. Dock finns det vissa perioder i livet då du tappar lite mer. Här reder vi ut några vanliga orsaker till håravfall och vad du kan göra åt dem. 

Du kan råka ut för hormonförändringar

Om du är gravid eller ammar är det vanligt att tappa mycket hår. Det beror på alla hormonförändringar i kroppen. Detsamma gäller för kvinnor i klimakteriet. Många drabbas även av håravfall om de har underproduktion i sin sköldkörtel. Efter en graviditet brukar håret sakta men säkert växa tillbaka. Du kan även hjälpa det på traven med en bra kost och bra hårprodukter. 

Du har vitaminbrist

Man brukar säga att man är vad man äter och det påverkar även håret i allra högsta grad. Om inte får i dig viktiga mineraler som B12 och järn kommer du tappa mer hår. Det bästa är därför att äta en varierad och hälsosam kost. Det finns även kosttillskott som du kan komplettera med, dock bör de aldrig ersätta en allsidig kost. 

Du stressar för mycket

Konstant stress är också något som påverkar kroppen negativt. Om du är inne i en period med mycket stress kommer du förmodligen tappa en del hår på samma gång. Försök därför gå till botten med vad det är som orsakar din stress och försök göra de livsstilsförändringar som krävs. Klarar du inte det själv kan en psykolog eller livscoach kanske hjälpa dig. 

Du lider av ärftligt håravfall

Håravfall kan även bero på att du lider av ärftligt håravfall. Faktum är att det är den vanligaste av alla orsaker till håravfall. Tyvärr så finns det ingen enkel lösning på detta men det går att göra en hårtransplantation. Du kan börja med att kolla upp hårtransplantation pris och se vad det skulle kosta. Du får alltid börja med en första konsultation om du ska göra en hårtransplantation. Sedan tar du och kliniken det vidare därifrån. 

Läkemedel som är orsaker till håravfall

Om du tar vissa läkemedel kan håravfall vara en av biverkningarna. Det är till exempel en väldigt vanlig biverkning för de som genomgår en strålbehandling för cancer. Det gäller även den som tar blodförtunnande medicin eller medicin mot epilepsi. Därför är det alltid bra att läsa bipacksedeln som följer med medicinen. Fråga din läkare om du är osäker. 

Håret tunnas ut med åldern

En annan sak som man inte ska glömma bort är att vi också får tunnare hår ju äldre vi blir. Det beror på att vi inte längre har lika många aktiva hårsäckar. Tyvärr är det inte något vi kan göra åt utan man får låta naturen ha sin gång. Många klipper en lite kortare frisyr när de blir äldre. Tappar du väldigt mycket hår kan du även överväga att skaffa en peruk eller hårförlängningar. Det finns alltid en lösning att ta till. 

Analysera dina orsaker till håravfall

Sammanfattningsvis finns det alltså en rad olika anledningar till att du plötsligt börjar tappa håret. Känner du att det plötsligt är mer hårstrån på hårborsten eller att håret är tunnare är det bra att fråga sig varför. Om du inte själv kan finna orsaken är det bra att rådfråga en specialist. Kom ihåg att även kvinnor kan drabbas av ärftligt håravfall även om det inte är lika vanligt.