Hoppa till innehåll

Högt hårfäste kvinna – ett problem som nu får mer uppmärksamhet

Högt hårfäste kvinna

Hårtransplantationer och håravfall är något som varit starkt förknippat med män under många år. Men kvinnor kan också uppleva att de har höga vikar eller ett högt hårfäste. Det kan i sin tur ge upphov till dåligt självförtroende och självkänsla. Nu börjar det dock bli mer uppmärksammat att även tjejer vänder sig till kliniker för att göra en hårtransplantation. Du har normalt samma möjligheter som en man och får börja med en kostnadsfri konsultation på den klinik du väljer.

Ökad kunskap om högt hårfäste kvinna

Ju mer uppmärksamhet kvinnligt håravfall får, desto mer artiklar skrivs om vad du kan göra åt det. Det finns många anledningar till varför du tappar hår som kvinna. Det kan bero på stress, hormonförändringar, graviditet, dålig kost eller en kombination av flera faktorer. Vid dessa tillfällen rekommenderar man vanligtvis inte en transplantation utan att istället ändra sin livsstil. Det finns även vissa sjukdomar som gör att såväl kvinnor som män tappar håret. För vissa kommer det inte heller tillbaka utan det blir något som man måste leva med. 

Ärftligt håravfall hos kvinnor

Det debatteras ofta vad håravfall beror på och den vanligaste orsaken är ärftlighet. Hos kvinnor visar det sig normalt som tunt hår där hårbotten nästan lyser igenom. Experter säger att ungefär var 10:e kvinna påverkas av ärftligt håravfall. Det visar sig hos de flesta i klimakteriet men kan också visa sig långt innan dess. När du blir äldre får du även tunnare hår eftersom dina hårsäckar minskar i antal. 

Vikarna är det som vanligtvis åtgärdas

Kvinnor märker normalt inte av håravfall på samma sätt som män. Det är väldigt sällan som kvinnor blir skalliga eller får kala fläckar. Däremot är ett högt hårfäste kvinna väldigt vanligt. Därför fokuserar man normalt på vikarna när man ska göra en hårtransplantation för kvinnor. Man kan sänka hårfästet eller jämna ut en hårlinje. Då använder kliniken nackhår eftersom dessa inte blir påverkade av håravfall. 

Viktigt att våga prata om högt hårfäste kvinnor

Det positiva med att håravfall hos kvinnor får mer uppmärksamhet är att det inte längre känns tabubelagt. Det är viktigt att den som drabbas vågar söka hjälp i tid för att få ett bättre och snabbare resultat. Eftersom håravfall kan bero på så många olika faktorer är det bäst att först göra en utredning hos läkare. De kan ta prover och utesluta flera av de vanligaste orsakerna till håravall.

Om du upplever att du mår dåligt av att tappa håret är det bäst att söka stöd hos en psykolog så snart som möjligt. Du kan till exempel gå i KBT-terapi för att minska din stress och oro över att tappa håret. 

När ska man bli uppmärksam?

Du bör komma ihåg att det är normalt att tappa upp till 150 hårstrån om dagen. Känns det som du tappar mer än det eller att håret är mycket tunnare än vanligt är det läge att be om hjälp. Du kan först tänka efter om det är något i din livsstil som kan vara boven? Annars är det bäst att först kontakta din vårdcentral för en utredning.