Hoppa till innehåll

Hårtransplantation resultat – det här kan du förvänta dig efter hårtransplantationen

Hårtransplantation resultat kommer i etapper och kan synas i full skala efter ungefär 12 månader. Läkningsprocessen kan variera beroende på ens egna generella hälsa och kroppens cirkulation och förmåga att få de nya hårsäckarna att växa ordentligt. Stress och rökning är inget som rekommenderas under läkningsperioden då det direkt kan påverka flödet i blodet och hur snabbt man läker. Beroende på metod kan bandage tas bort oftast inom en dag medan eventuella stygn behöver tio dagar innan det tas bort. Eventuell smärta, pulserande eller stramningar medicineras av läkare.

Vad sker de första dagarna?

Första tiden kan det kännas som om hårbotten bultar och är stram. Detta beror på naturliga svullnader och ökat blodtillflöde under läkningsprocessen. För ett lyckat hårtransplantation resultat bör man därför undvika att sporta eller arbeta sin kropp på ett sätt som ökar det ytterligare och kan orsaka att hårbotten börjar blöda. Att svettas mycket ska helst inte göras heller vilket även inkluderar att inte basta. Tumregeln är att inte röra vid hårbotten de första 72 timmarna och då inte heller med is eller motsvarande. Skulle man uppleva onaturliga svullnader, blåmärken eller att det rinner från såren bör man kontakta sin kirurg. När man väl börjar röra vid sitt hår igen bör det ske väldigt mjukt och varsamt. Många väljer att sova halvsittandes, eller med speciell kudde, för att undvika att man trycker eller skaver hårbotten mot något i sömnen. Tvätta håret kan man göra enkelt efter den initiala läkningen. Andra hårbehandlingar så som färgning, eller användande av hårprodukter, bör vänta tre till fyra veckor då alla öppna sår är läkta.

När kan man jobba igen?

En del väljer att ta ledigt den första perioden medan andra väljer att återgå så snart som möjligt. Har man inga komplikationer kan det vara redan efter ett par dagar. Det vill säga ingenting som kräver mycket kroppsarbete. Att röra sig normalt och göra enklare kontorsarbete går bra. Precis som med allt annat underlättas läkningsprocessen med hjälp av nyttig kost och vatten. Socker som finns mycket i juice och läsk bör undvikas då det påverkar cirkulationen negativt.

Bra hårtransplantation resultat till ett bättre pris?

Då dylika ingrepp oftast behöver göras med någon form av budget väljer många att se sig om utomlands. Kanske vill man också vara lite diskret med vad man gör och passa på att vila ut hela kroppen de närmaste dagarna efter operationen. I bland annat Istanbul, trea bland de mest åtråvärda semestermålen i världen, kan man hitta prisvärd och kvalitativ hjälp. Här kan man varva sina besök till doktorn med hälsosamma bad och annorlunda spännande kultur.

Är håravfall del av perfekt hårtransplantation resultat?

Svaret på den frågan är ja. Så snart de nya hårsäckarna är på plats och läkt ut är en av de första saker som händer att de släpper det hår som sitter i. Många blir förskräckta och tror deras hårtransplantation resultat blivit ingenting. Sanningen är dock tvärtemot då detta är en tillfällig och normal situation. Så fort det gamla hårstrået är förlorat och hårsäcken mår bra börjar det nya håret gro. För att verkligen se ens hårtransplantation resultat behöver man vänta ungefär fem till sex veckor till. Utan komplikationer växer det nya håret sju till åtta millimeter i månaden och fortsätter göra så resten av livet.

Vad är kopplingen mellan stress och hårtransplantation resultat?

Ett lyckat hårtransplantation resultat är i grund och botten resultatet av ett friskt och sunt leverne. Stress är något som inte bara påverkar håret och kan orsaka håravfall utan även resultat efter en hårtransplantation. För många är det första gången man gör något för sig själv på riktigt vilket ökar självkänsla och livskvalitén.

Kommer det behövas återbesök efter hårtransplantationen?

Ett hårtransplantation resultat beror på typ av ingrepp. En FUE (Follicular Unit Extraction) behandling kräver inga skalpeller eller stygn och man kan vara tillbaka i sitt vanliga liv bara efter någon dag. Större ingrepp däremot behöver inte bara längre tid att läka, men ibland också enklare korrigeringar. Efter en hårtransplantation rekommenderas att man räknar med att ett återbesök och mindre behandling krävs. Behövs det inte är det toppen, men ibland kan en lite skinnbit ha valkat sig och behöver tas bort eller en linje behöver förstärkas. Detta är inget att oroa sig för utan del i processen för att få ett så optimalt resultat som möjligt.

Hur kan utväxten döljas?

Många vill inte behöva svara på jobbiga frågor eller att ingreppet ska märkas av initialt. Bortsett från att göra sin hårtransplantation i Turkiet eller på annan ort kan man lätt dölja läkande ärr eller rodnader. Kvinnor gör det ofta med någon form av hästsvans eller enklare uppsättning. Färgglada schalar används ofta och är populärt. För män handlar det oftast om mössa eller keps. Använder man keps måste man vara noga med att den inte sitter åt på något sätt som påverkar eventuella läkningsområden.

Hur goda hårtransplantation resultat kan en diabetiker ha?

Resultatet kan fortfarande bli det samma, men har man diabetes behöver man vara extra noga då funktionen och läkningen av kapillärerna kan vara något svårare. Dessa fina blodkärl är av vikt då de påverkar cirkulationen, som i sin tur påverkar läkningsperioden. Med diabetes ökar också risken för infektion, så det är extra viktigt att vara i kontakt med sin läkare under denna period och följa de instruktioner man får.

Sammanfattningsvis

Oavsett om man utfört hårtransplantationen i Istanbul, trea bland de mest åtråvärda semestermålen i världen, eller i Sverigeär regeln att tar man bara väl hand om sin kropp, så tar den hand om all läkning. Eliminera så mycket stressmoment som det går, drick vatten, ät sunt och följ doktorns instruktioner. Undvik att blanda mediciner och alkohol om man fortfarande tar antibiotika. Sunt förnuft, tålamod och gott humör är en bra grund för bra resultat.