Hoppa till innehåll

Skäggtransplantation – trender 2021

Det är inte alla som har möjlighet att odla ett tjockt skägg på egen hand. Därför har det blivit allt mer populärt att utföra en så kallad skäggtransplantation på klinik. Det vanligaste är att man tar hår från nacken och överför det till kinderna. Tekniken är precis densamma som när man utför en hårtransplantation. Om du är intresserad av att göra något sådant måste du först söka upp en klinik som du tycker verkar bra. De brukar sedan boka in en första konsultation.

Ökad skäggväxt inom 3-4 månader

När du gör en skäggtransplantation kan du räkna med att skägget börjar växa inom 3-4 månader efter behandling. Dock brukar det ta upp till 12 månader innan du ser maximalt resultat. Det är då som håret har uppnått maximal tjocklek. Ingen kommer kunna se att du har gjort en skäggtransplantation utan resultatet är helt naturligt. Det finns flera olika metoder en klinik kan använda men det vanligaste är FUE-metoden. Det första man gör på en klinik är att se över ens personliga förutsättningar och om du bör göra en skäggtransplantation eller inte. Du får själv bestämma över din skägglinje och vilket slutresultat du är ute efter. De flesta skägglinjer är inte raka utan det är något som uppnås med en rakhyvel. Du kan alltså välja en skägglinje som ser så naturlig ut som möjligt. Det är viktigt att du väljer en klinik som du känner dig trygg med och som förstår hur du vill ha det.

Vad ska man tänka på?

Det hår som används i nacken kan ibland vara lite ljusare än ditt naturliga skägg. Även formen kan skilja sig något. Detta är två faktorer som måste tas hänsyn till och som kommer diskuteras på konsultationen. Det är alltså inte säkert att alla har de rätta förutsättningarna för en skäggtransplantation. Det är du själv om bestämmer om du vill gå vidare med själva ingreppet eller inte. På konsultationen får du även en prisuppgift.

Göra skäggtransplantation utomlands

Du behöver inte göra din skäggtransplantation i Sverige utan det finns flera bra kliniker i utlandet. Då kan du eventuellt få det till ett billigare pris. Du kan till exempel kolla upp om du kan göra din skäggtransplantation i Turkiet på en klinik där. Det finns även flertalet kliniker i Istanbul där du kan få hjälp av svensktalande personal. De formar skägget som du vill ha och lyssnar på dina önskemål.

Kan vem som helst göra en skäggtransplantation?

De allra flesta kan göra en skäggtransplantation med ett väldigt bra resultat. Under en konsultation kommer man fram till exakt hur många hårsäckar som behöver tas. Man tittar även på hur stort område på kinderna som behöver täckas och hur mycket hår du redan har. Baserat på detta får du en skräddarsydd lösning som ger dig en fin skäggväxt. En sak som är viktig att komma ihåg vid en skäggtransplantation är du inte får äta någon fast föda på fyra dagar efteråt. Det beror på att den rörelse som du gör när du tuggar är skadlig för hårsäckarna. Efter de fyra dagarna kan du dock äta som vanligt.

Att raka sig efter en skäggtransplantation

När du har gjort en skäggtransplantation bör du undvika att raka dig med hyvel under de 6 första månaderna. Efter fyra veckor går det raka sig med trimmer om du inte har kortare inställning än 3 mm. Var noga att skydda rakhyveln med ett plastskydd.

Blir allt mer populärt

Det har länge varit känt att man kan göra en hårtransplantation för att motverka håravfall men det är inte lika känt med skäggtransplantation. Dock kan avsaknaden av skäggväxt påverka självförtroendet precis som tunt hår på huvudet. I vissa kulturer har skägg också en framträdande roll bland män. Om du då inte har möjligheten att odla ett bra skägg på egen hand kan en transplantation vara lösningen. Det är dock ett ganska kostsamt ingrepp så du måste vara säker på att det verkligen är rätt lösning för dig. Många kliniker erbjuder även möjligheten att ta ett lån tillsammans med en långivare som ska finansiera just transplantationen.

Vad kostar en hårtransplantation?

Det går inte säga ett exakt hårtransplantation pris utan det beror helt på hur många hårsäckar som måste användas. Det är därför du först alltid bjuds in till en kostnadsfri konsultation. De flesta kliniker säger dock att priserna börjar på 20 000 kronor. En skäggtransplantation ligger normalt på 40 000 kronor och uppåt. I Istanbul och Turkiet är det oftast lite billigare och det är en av anledningarna till att så många svenskar söker sig dit när de vill göra det.

Skäggtransplantation i Turkiet med flyg

Klinikerna i Turkiet är väl medvetna om den efterfrågas som finns på skäggtransplantationer i Sverige. Därför har de paketresor där de även betalar för flyg och hotell under de dagar du är i landet. Dessutom inkluderar det alla transporter på plats. Du kan då ta chansen att upptäcka ett nytt land och ha lite semester samtidigt som du gör din behandling. Det är en väldigt bra möjlighet.

Skäggtransplantationer är den hetaste trenden 2021

Att göra en skäggtransplantation i Turkiet eller på hemmaplan i Sverige är utan tvekan en av de hetaste trenderna 2021. Du kan själv välja hur du vill ha din skägglinje och får ett fullgott resultat efter 12 månader. Efter en tid kan du dessutom raka dig som vanligt oavsett om du använder hyvel eller trimmer. Därför kan du se över möjligheterna att göra en skäggtransplantation.